Saturday, September 04, 2010

Módszerek vs. elvek

Újfent megvilágosodtam egy pár dologgal kapcsolatban :) Vagy csak tovább-világosodtam a múltkori Paveles háromféle-ember-elmélkedés vonalán, tudja a fene.

Szóval néztem a DVD-ket, konkrétan David Whitleytől a Lessons of the Old-Time Strongmen-t. És rögtön az első 'lesson' a következő idézet volt (vagyis csak a második, 'módszeres' fele, de én ide teszem az egészet, mert az eleje is hozzájárult a megvilágosodás kiváltásához):

"Without ambition one starts nothing. Without work one finishes nothing. The prize will not be sent to you. You have to win it. The man who knows how will always have a job. The man who also knows why will always be his boss. As to methods there may be a million and then some, but principles are few. The man who grasps principles can successfully select his own methods. The man who tries methods, ignoring principles, is sure to have trouble." (Ralph Waldo Emerson)

(Kb.: "Ambíció nélkül az ember nem kezd el semmit. Ha viszont nem tesz mellé munkát, nem fejez be semmit. A jutalmat nem kapjuk, nekünk kell megnyernünk azt. Aki tudja a dolgok hogyanját, annak mindig lesz munkája, aki tudja a miértjét is, az mindig a főnöke lesz. A módszerekből millió és egy lehet, de alapelvekből kevés van. Aki képes megragadni az alapelveket, az sikerrel meg tudja válogatni a maga módszereit. Aki csak módszerekkel próbálkozik, az alapelvek fölött meg elsiklik, annak számára előreprogramozottak a problémák.")

Namost a következő történt tegnap reggel (tudom, hogy kaotikusan írok, de türelem, esküszöm lesz összefüggés :D).

A terem egy szétlőtt palesztin menekülttábort megszégyenítő állapotban leledz, ezért a "küzdőtéren" tartottam személyi edzést. Mellettem okleveles személyi edző kísérletezik húzódzkodás tanításával. Odaállítja a delikvenst a rúd alá, hogy ugorjon föl, ő meg a derekánál fogva feltolja majd a rúd fölé, a tetején meg elengedi, eddig nem gáz, nyilván a lassú negatív a cél. Delikvens ösztönösen vállszélesnél kicsit szélesebb felső fogásra készül. Majd hallom az utasítást: "szűken fogjad" (hagyományos felfogatású a rúd, a szűk akkor fér el, ha az öklök majdnem érintik egymást). Ugrás-tolás, fent elengedés, delikvens lezuhan mint zsák cement. 4-5 próbálkozás után delikvens, szintén ösztönösen, bátortalanul alsó fogásra vált. Okleveles személyi edző engedékenyen bólint: "Ja, úgy könnyebb."

Első gondolatom, hogy okleveles személyi edzőnek (remélhetőleg múló) elmezavara van. A második, hogy delikvens, bár gyöngécske lánykának néz ki, talán a földi ember anatómiájától némileg eltérő csukló- és/vagy könyökszerkezetű ufo vagy transzformer vagy ilyesmi. A harmadik volt a megvilágosodás. Nyilván az okleveles személyi edzői tanfolyamon elmondták, hogy a húzódzkodásnál váltogatni kell a különböző fogásmódokat és -szélességeket (testépítő módszer). Az, hogy ezeket nem random sorsolással, hanem a test alapvető biomechanikájának figyelembevételével kéne összepárosítani (alapelv), nyomtalanul szállt át a fején, vagy fölötte.

Ez simán megmagyarázta visszamenőleg azt a régebben történt, de emlékezetemben máig élénken élő elborzasztó incidenst, amikor is másik, szintén okleveles személyi edző (aki egyébként még büszke is arra, hogy továbbképzéseinek és további képzéseinek alapvető és javarészt kizárólagos forrása a youtube), fellógatott egy TRX-et, elé tett egy fitballt, és szintén gyöngécske leányka delikvensét felszólította, hogy a lábát a TRX-be akasztva, kezével a labdán egyensúlyozva fekvőtámaszokat végezzen. A TRX egy módszer. A fitball is. Az meg egy alapelv lenne, hogy az instabil (nodepláne a duplán instabil) felület erőedzésre (ropilánykának egy normál térdelős fekvőtámasz is maxerő-mutatvány lett volna) teljesen alkalmatlan, arról már nem is beszélve, hogy ha kigurul a labda alóla, nemcsak az arcát töri szanaszéjjel, de a gerincét is megroppanthatja, lévén hogy a lába gyakorlatilag méter-magasan fel van kötve, hol van itt a hozadék-kockázat-mérlegelés, ja bocs, az is valami alapelv-féleség lenne.

Vagy hogy valami kettlebelles példával éljünk, mondjuk ha fej fölötti guggolást akarsz tanítani valakinek, ahhoz össze lehet válogatni RKC módszereket. De hogy ne akard megtanítani egy olyan kezdőnek, akinek a sima guggolásnál is bedől a térde meg görbe a háta, meg a töröknél is berogy a könyöke, na ahhoz az alapelvek kellenek.

És hogy visszakanyarodjak a háromféle emberhez meg az idézethez: ha nem tudod bármelyik időpillanatban megindokolni, melyik "hogyant" (módszert) "miért" (alapelv) csinálod, maradj az előírt progresszióknál meg programoknál. Azokat olyanok írták, akik tudják a "miérteket".

4 comments:

 1. Legmagicen még senki se próbált Jerk-t csinálni duplabellel ? :-D
  Vagy fittballon Pistolt?

  ReplyDelete
 2. Hát, ha ez az a terem, ahol én is megfordulok néha, akkor láttam ott már mindent, de érdekes módon ücsörgésből van a legtöbb.

  ReplyDelete
 3. szia!

  Tudod egyre több az ilyen botva csinált fitnesz edző, sajnos.
  Éppen jókor robogott és szakított szét minen hamis ideológiát az RKC vörös expressz vonata.
  Ami én észrevettem itthon, hogy amikor 22éve visszajöttem USA-ból
  azt vettem észre , hogy érdekes módon jobban értékelik kint a szakembereket mint a diplomásokat akik egyetemen tanultak persze mint mindennek ennek is van fonákja.
  Tisztelet a kivételnek mert Ti lassan újra tanítjátok a mozgás alapelveit és inkább ti tanítsátok akik jó mestert kaptak mint azok akik csak hobbiból és megélhetésből
  lettek oktatók.
  Nem is lenne semmi baj ha ismernék és lelkiismeretesen végeznék a munkákat.
  Van erre egy mondás amit bár félre magyaráznak páran de" Én megkeresem az összes tűt a szénakazalban és nem érem be eggyel-Einstein"

  harciuborka

  ReplyDelete