Sunday, March 28, 2010

Könyök-rejtély

Alattomos egy dolog ez a fekvőtámasz :D Pedig milyen büszke voltam magamra, hogy lám, lám, betartom a progressziót, "megpayelem a duty-jaimat" a könnyű verzióknál is, ahogy az a CC-ben meg vagyon írva, erre meg szerdán, egy térdelős fekvőtámasz-sorozat közepén, leereszkedés közben egyszercsak mintha valaki oldalról beleb... izé, beleszúrt volna a bal könyökömbe egy kötőtűt, ollót vagy egyéb robusztus hegyes tárgyat, nyilallott egy istenest, aztán ugyanazt reprodukálta minden egyéb, bármily csekély terhelés alatti behajlításnál... Pl. lehúzás rack-be nyomás után, VPP ill. jerk lehozás úgyszintén. Remek.
De legalább a török, a windmill, a fej fölé nyomás, a bent press meg ilyesmi megy, csak a tetejéről ejtésben kell lehoznom, mint a snatch-nél. Ja, és persze a guggolást, pistolt, deadliftet nem befolyásolja, és megy a swing, a clean meg a snatch is. Bánatomban juggling-gal szórakoztattam magam, meg jobb híján megtanultam röptében kezet váltani snatch közben (fentről egyik kézzel elhajít, másikkal félúton kihorgász a levegőből, feleannyira se vészes, mint ahogy esetleg hangzik). Aztán nagy meglepetésemre kiderült, hogy a húzódzkodás sem bántja. Előbb csak a gyűrűn mertem kísérletezni (ott legalább tud forogni a csukló, ha kell), aztán vérszemet kaptam és a rúdra is felmentem, semmi gond.
Hétköznapilag meg egyetlen mozdulatra jelez be: dzseki magamra kanyarítása. Semmi másra.
Gombot varrni, na azt nem tudok rá, de azért fokozatos javulás érzékelhető, némi lágylézeres rápörköléssel megtámogatva, aztán majd csak rendbe jön egyszer. Nagyon nem pánikolok, pláne így, hogy egy csomó minden van, amit simán tudok tőle csinálni.

Múlt hétvégére meg van igazolásom, hogy nem írtam: megesett a müncheni Z Intro workshop. Úgy tűnik, a viszonylag elkerülhetetlen info-túlterhelés ellenére azért bejött a dolog a társaságnak, mert már szervezés alatt van a Teil Zwei, május közepére :) Előreláthatólag a Z kettlebell-edzésben való gyakorlati alkalmazása lesz a téma, neural warmup, kicsi bio-feedback, a 6 alapgyakorlat típushibáinak javítási lehetőségei ill. a hatékonyság fokozása, az "ellentétes ízületek - ellentétes mozgások" összefüggéseinek felhasználásával ill. a csontritmus és tekintet alapgyakorlatokra lebontott optimalizálásával. Vagy valami ilyesmi, még elég friss maga az ötlet is, szóval egyelőre még under construction az egész.

6 comments:

 1. Gyógyulást, kedves edzőm!

  ReplyDelete
 2. Meggyógyulni, jelentkezni! :D

  ReplyDelete
 3. Könyöknek jobbulást!

  Ilyen workshopot a "6 alapgyakorlat típushibáinak javítási lehetőségei ill. a hatékonyság fokozása, az ellentétes ízületek - ellentétes mozgások összefüggéseinek felhasználásával ill. a csontritmus és tekintet alapgyakorlatokra lebontott optimalizálásával" idehaza is királyság lenne rendezni, mert bár tökjók jók voltak az eddigiek is, de nem volt a matéria még erre felfűzve úgymond.

  Én mindenesetre villámgyorsan beneveznék, ha lenne egy ilyen :)

  ReplyDelete
 4. én arra is beneveznék,ha mindössze főznénk valamit...de Juci, ez NAGGGGYOn jó felvetés volt!!!

  a könyökednek jobbulit gyors módon :-)

  ReplyDelete
 5. Köszi, mindenki,

  úgy tűnik, gyors és zökkenőmentes volt a dolog lefutása (a fekvőtámaszt nem igazán volt kedvem próbálgatni, de minden más, aminek menni kell, megy).

  A workshop-felvetést meg alkalomadtán tovább-vetem Péternek, aztán lássuk meg, mi lesz belőle és mikor :)

  ReplyDelete