Thursday, February 12, 2009

Újra

Fejfájás, hidegrázás, hányinger múlt kedden-szerdán... Már azt hittem, összeettem valamit, amit nem kellett volna, de aztán csütörtökre átcsapott a dolog fűrészpor-szárazságú, égető torokfájássá... Tökéletes időzítéssel a hétvégi FMS-kurzus tolmácsolós-asszisztálós feladataira nézve, halleluja.

De mindegy, show must természetesen go on, a hangom kitartott, remek volt a hangulat, a CK-FMS minősítési eljárásom is végleg lezárult, és a kurzus összességében hatalmas sikert aratott.

Nagyon jó volt újra látni Brettet, és vele mindig egy élmény együtt dolgozni, még ha folyton azzal viccelődik is, hogy céljává tűzte ki, hogy kifogjon rajtam tolmácsolás-technikailag. Precízen fogalmazott, no-nonsense információ-halmaz, világos és érthető üzenet, roppant hatékony közvetítési mód (időben is!) - és még élvezetes is. Ahogy tőle megszoktuk, ebben eddig még nincs is semmi nóvum. De, és talán eddig ilyen szemszögből még nem nézted - a tolmácsolás kemény munka, de nem kevéssé kemény az sem ám, ha téged tolmácsolnak. Nem csak az bosszantó, hogy folyton kiesel a saját ritmusodból, mert állandóan megszakítja a tolmácsolás, de ugye ugyanannyi időd van, mint máskor, de legjobb esetben is csak a felét tudod használni. Azaz kénytelen vagy a csontvázára csupaszítani mindent, el kell döntened, mit hagyj ki és mit tarts meg ahhoz, hogy a lényeget még (és itt ráadásul egy egész, teljesen és forradalmian új rendszerről volt szó) valahogy mégis át tudd adni - és mindezt többnyire menetközben...

Tanulságos volt nagyon a csoportokkal való munkám gyakorlatok során is. Rengeteg kérdést kaptam, és nem csak technikai jellegűeket, hogy ez most 3 vagy 2 pont, vagy hogy számít-e az állás-szélesség a vállmobilitás-tesztnél, vagy ilyesmi, de az egyes tesztfeladatok vagy javító gyakorlatok biomechanikai hátteréről, a szűrés-javítás folyamatának céljáról, filozófiájáról és az alkalmazás/edzésbe integrálás mikéntjéről is. Részt venni egy kurzuson, figyelni, megérteni, magadévá tenni ott a dolgokat, ahogy én tettem nyáron a CK-FMS-en, aztán meg alkalmazni a saját munkádban, az egy dolog, az meg egy teljesen másik, ha hirtelenjében el kell magyarázni, az idő nyomása alatt, tömören és remélhetőleg logikusan és könnyen beláthatóan. Rákényszerít arra, hogy újragondold, újraszervezd és újra-rendszerezd mindazt, amit tudsz. Ez az asszisztensi munka egyik különleges (és roppant vonzó) sajátossága, és már várom, hogy a májusi dániai RKC-n újra részem legyen benne.

Ami az edzést illeti, hétfőn-kedden viszonylag romokban hevertem, de tegnap csináltam egy kis ezt-azt:

10/10 swing, 10/10 clean és 10/10 snatch @16kg
C&P @16kg, váltogatva diagonális egykezes-egylábas felhúzással @24kg, 5 4-es létra
10*10 swing @24kg, egy áldozattal felváltva

A mezítlábazás, a Pavel-féle térdstabilizációs technika és a hátranyúlásra való koncentrálás csodát tesz.

4 comments:

  1. 1. Nagyon jobbulást én is
    2. Gabi, nagyon ügyi vagy, a többiekkel együtt én is élveztem mindkét napot.Mivel én is szoktam tolmácskodni-igaz,mostanában ritkán,tűzoltóknak- teljesen boldog vagyok, hogy így tolmácsolsz,most listát nem írok, egyszerűen a lehető legjobban.Néha napközben fel-fel-kuncogok, ha egy gyors, frappáns mondatod eszembe jut.
    3. Elbúcsúzni nem tudtunk, mert futás lett nekünk a vége, így most búcs-pusz:-)))
    4. Ha valami baci vagy vírus nem hagy békán, csak gondolj rám.ott termek és...lakaratézom!:-)

    ReplyDelete
  2. Köszi, Anikó,

    1/4) még egy pici krák van, de már nem vészes egyáltalán :)
    2)ennyire tellett, voltak azért komikus pillanatok, de a hallgatóság megbízhatóan mindig kisegített, és ez sokat jelent ám... (=Köszönöm.)
    3) Hát igen, elég hektikásra sikerült a vége, de lényeg, hogy végül csak meglett minden... A mentá(li)s párnától meg azóta sem válok ám meg :)

    ReplyDelete