Saturday, January 12, 2008

Enni vagy nem enni. Vagy mit enni? Vagy mikor?

Naponta hatszor kell enni és keveset.
Legfontosabb a reggeli.
Este 6 után már ne nagyon egyél.
A rendszeres szénhidrát- és fehérjebevitel a nap folyamán nélkülözhetetlen.
A zsír az első számú közellenség.

És hasonlók.

Ahogy a német mondaná, "Wer's glaubt, wird selig", ami valami olyasmit jelent, hogy boldogok a lelki szegények (szó szerint kb.: 'Aki elhiszi, mennybe jut').
Távol álljon tőlem, hogy bárkit lebeszéljek a reggeli müzlijéről, vagy irdatlan mennyiségű velőspacalt akarjak beletömni este - akinek a fenti séma beválik, csinálja. Csak ne tegyünk már úgy, mintha ez lenne az egyedül üdvözítő.

Warrior Diet.

"Egyszer eszel egy nap?? Ráadásul este?? Az nem normális. Úgy edzeni se lehet rendesen. Nem fogsz fejlődni semmit. El fogsz sorvadni. El fogsz hízni. Ráadásul tönkre fog menni a gyomrod. Hogyhogy nem ájulsz el?" Stb.

Ha jól számolom, 2002 őszén kezdtem. Igaz, akkor még nem tudtam, hogy így hívják, Ori Hofmekler könyve csak jóval később jutott el hozzám. Mindenesetre az elmúlt 5+ évben egyszer sem ájultam el, a gyomrom sem ment tönkre, és a vérképem (életemben először) azóta konstans csillagmentes.

Szóval egy átlag nap így néz ki:
Evés:
5:30-7:00 - egy négyszemélyes főzőnyi (szerintem 2 adag) kávé, némi tejjel
15:00 - további egy adag kávé (esetenként szintén némi tejjel)
7:00-18:00 - ha netán éhesnek érzem magam, akkor valami gyümölcs, esetleg mazsola, aszalt szilva, olajos magvak
18:00-22:00 - saláta (1 fej jégsaláta/fejessaláta/kínai kel, 1 egész kígyóuborka, 3-4 paradicsom vagy 1-2 paprika, fokhagyma, továbbá szezon szerint némi retek, újhagyma, nyers káposzta, karalábé vagy ami épp van, olykor cottage cheese vagy tojás, fűszerek, olivaolaj - a nagyanyámtól kapott klasszikus piros, zománcos vájlingban keverem, mert nincs a háztartásban olyan tányér/tál, amibe ez a mennyiség beleférne), majd hús vagy hal zöldségekkel, hüvelyesekkel: ez lehet leves, stew, párolt vagy grillezett formában, vagy ahogy épp megkívánom (belefér akár a csülkös bab is, bizony).
Hetente-kéthetente előfordul rizs, krumpli; tészta vagy kenyérféle úgy havonta. Megmondom őszintén, nem hiányzik. A cukor, a sütemények, édességek sem.
Ivás: ásványvíz, maté, zöld tea, gyümölcstea
Emellett heti 6 nap edzés (hagyományos súlyzók + kettlebell)

Persze mindez nem kőbe vésett törvény, és aszerint, hogy hogy érzem magam, változtatok rajta, kilengek, majd visszatérek.
Például most az ünnepek, adventi süti, beigli, karácsonyi családi banzáj, szilveszteri hidegbüfé meg minden. Ettem annyit, mint egy ló, ráadásul bűntudat nélkül, holott az edzésvolumen is minimum megharmadolódott, na ezt csinálja utánam valaki! ;)
December 15 és január 6 között magamra szedtem 4 kilót és 3% testzsírt. És tudod mit? 7-étől visszaálltam a normális kerékvágásomba, és 5 nap alatt a súlyom fél kilóval, a testzsírom meg másfél százalékkal a december közepei alá ment.
Na ezért nem félek én kilengeni.
És ezért szoktam mindössze is mosolyogni, ha valaki megpróbál meggyőzni arról, hogy ez nem működik, nem működhet, nem jó.
Dehogynem.

6 comments:

  1. Hát igen, ehhez csak annyit fűznék, hogy embere válogatja. Sokféle étkezési módszert kipróbáltam már én is, és mindegyikből tanultam valamit, amiből összeállítottam a saját rendszeremet ami főleg az ösztönön alapszik. Nekem személy szerint nem jön be a warrior diet, mert az esti étkezés miatt nem tudok jól aludni, de ha nálad ilyen szépen bevállik és jó eredményeket produkáll akkor hajrá. Mostmár csak a cigiről kellene leszoknod ;-)

    ReplyDelete
  2. Gabi,
    Te vagy rosszul, ha napközben összeszűkül a gyomrod, de éhes, vagy és este/délután elkezdesz nagyobb adagokat enni?Én próbáltam, és mindig hányingerem lett, meg elkezdtem szédülni.Lehet én csinálok vmit rosszul.Mondjuk a jelenlegi diétámmal rendben vagyok, épp ezért nem akarok rajta változtatni, de nem árt körülnézni más háza(gyomra) táján:)
    Dani

    ReplyDelete
  3. asszem megtanulok helyesen írni, az előző bejegyzésemet olvasva,de remélem érted, hogy mit akartam kérdezni:)
    Dani

    ReplyDelete
  4. Petros,
    igen. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi az, ami neki beválik. (Az enyém sem "vegytiszta" warrior amúgy.)
    Neked a te adottságaiddal felesleges és értelmetlen lenne pont ezt erőltetni, mikor van sok más lehetőség, ami jobban passzol. Veled gyökeres ellentétben viszont nekem pl. rá kellett jönnöm, akármennyit eszem is napközben (amellett hogy még hasznavehetetlenné is válok órákra), este így is, úgy is farkaséhes vagyok. Olyannyira, hogy nem tudok elaludni tőle.

    Dani,
    én ehhez már olyan szinten hozzá vagyok szokva, hogy nem fordul elő ilyen.
    Az elején, amennyire emlékszem, drasztikusnak éreztem, nappal sokat voltam éhes, este viszont még nem bírtam sokat enni. (A történethez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az akció a privát "Nagy Fogyásom" része volt, tehát ez annyira nem aggasztott.) Vagyis felszívtam magam, Vaslady vagy mi a szösz, ugye ;), aztán néhány hét alatt beállt szépen.

    ReplyDelete
  5. Szia Gabi!
    En most szeretnek elkezdeni dietazni. Nekem konnyen ment a nemeves, mindaddig mig komolyabban nem kezdtem ujra edzeni (kerekpar). Azota ez a megoldas nem ment. Mivel edzeni csak este van idom, igy kiprobalom ezt a megoldast, mert ha 6 utan nem eszem 20km utan elehezem, nem, hogy 40-80km-t letekerjek. Te edzes elott eszel? Tudsz meg esetleg valami jo gyakorlati tanacsot adni?
    Udv, Anita

    ReplyDelete
  6. Anita,

    én jellemzően a reggeli "műszak" után, késő délelőtt szoktam edzeni, enni nem szoktam előtte - a kettlebell edzés amúgyis túl intenzív ahhoz, hogy bármi is kotyogjon az ember gyomrában :) Bár most, hogy visszagondolok, volt olyan időszak is, amikor estefelé edzettem, de akkor sem előtte ettem, hanem majd utána, késő este.

    Abban viszont nem tudok tanácsot adni, hogy az általad említett, hosszan tartó, alacsony intenzitású, kifejezetten aerob típusú sportoknál működik-e ez a dolog, sose vonzott, sose próbáltam.

    Gabi

    ReplyDelete