Wednesday, September 11, 2013

Körkérdés: neked miért jó erősnek lenni?

Az Erő Iskolája vagyunk. Aki itt tanul (és ide értendők az oktatók is), annak ez annyira evidens, hogy nehéz elképzelni, hogy valaki másnak ez egyáltalán kérdés lehet.

http://apocalypsebarbell.blogspot.hu/2012/12/getting-bigger-deadlift.html
Pedig gyanítom, hogy oktatói közösségünkben a legidegesítőbb teljesen nyilvánvaló, de valahogy mégis nehezen megválaszolható kérdések ranglistáján a - szerintem egyébként verhetetlen - "De nem leszek én ettől túl izmos?" kérdés után stabilan a második helyen áll a "De minek legyek én erős?" (jellemzően megtoldva még azzal, hogy "mikor én csak lefogyni, jól kinézni, stb. akarok").

És ugyanígy biztosan megkapják a tanítványaink is ezt kérdést ilyen-olyan formában a családban, a barátoktól, ismerősöktől. 
"Minek edzel, nem is vagy kövér..." 
"Ugyan, nem vagy még elég erős?" 
"Gyúrnod kéne, az jobban meglátszana rajtad..."
"Minek kínozod magad, hálistennek nem kell kaszálnod vagy fát vágnod..."

Természetesen egy fél könyvtárnyi információt fel lehetne sorolni a legkülönbözőbb  egészségügyi, élettani, idegi, hormonális, mentális, lelki, szociális és egyéb területekről, hogy miért érdemes, sőt szükséges erősnek lenni. Csak sajnos ritkán veszi ki jól magát, ha egy gyanútlanul érdeklődő kívülálló könnyed beszélgetésbe bedobott ilyetén kérdésére lendületből ráborítunk egy fél könyvtárat.

Elpoénkodni könnyű, beszólni is - de érdemi, ugyanakkor rövid, elegáns, frappáns, nem sértő, gúnyos, lenéző vagy kioktató, de azért gondolatébresztő választ viszont nem is olyan egyszerű adni rá.

Hosszú válaszokban jó vagyok, még közepes, "egypercesekben" is, de ha rövid kéne, az gyakran kifog rajtam. Leggázabb mutatványom az volt, amikor hosszas zavartan bámulás után ezt bírtam kinyögni: "Öhhm... Hogyhogy minek??"

Te szoktál hasonló kérdést kapni? Mit mondasz olyankor?

(Majd elmondom én is az én mostani verziómat. De sajna nem olyan jó, mint amennyit agyalni szoktam rajta :D)

15 comments:

  1. Mert végre már egyedül is ki tudom nyitni a befőttesüveget és felcipelem a heti nagybevásárlást a 4. emeletre, serpa nélkül. :)

    ReplyDelete
  2. Mert az erős jobb. És jobbnak lenni jó :D

    ReplyDelete
  3. Szuperhős vagyok, muszáj erősnek lennem.

    ReplyDelete
  4. Nem is tudom, hogy hol olvastam.. "Azért még nem vertek meg senkit, mert túl erős lett!" :)

    ReplyDelete
  5. Na, akkor elárulom én is:

    Azt szoktam javasolni: 'Fordítsuk meg a kérdést... Képzeld el, hogy már erős vagy. De úgy tényleg, rendesen erős. Akarnál gyenge lenni? És miért?'

    Btw., FB-on is jöttek magvas gondolatok, ha valaki nem látta volna.

    ReplyDelete
  6. Mert akkor minden olyan könnyű lesz, hogy csak odaállsz és félgőzzel elvégzed azt, ami másnak kihívás vagy egyenesen lehetetlen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez az én kedvenc érvem is, saját magam felé is.

      Delete
  7. Nekem valaki egyszer azt mondta, hogy az élet értelme: nehéz súlyokat a fejünk fölé emelni. Ha erős vagyok, akkor ezt könnyedén megtehetem... Nincs igazam? :)

    ReplyDelete
  8. erre sokféle válasz van. Azontúl, hogy a bevásárlás felcuccolása semmi gondot nem okoz nekem még a következők jutottak eszembe.
    * mert nem lepődsz meg, ha a kezedbe nyomnak egy 20kg-os almásládát, hogy pakold. és mondjuk felpakolsz százat. sőt, a fáramászás is könnyebb, mert nem felrángatod magadat, hanem feltolod/húzod.
    * eszedbe jut, hogy valaha te voltál az a csaj, aki nyaranta dinnyét szedett a tesójával, és kéz a kézbe dobálta a tizeseket. :-). igen, akkor voltam ilyen muszklis mint most :-)
    * mert "okosabban" tudsz a testeddel bánni. kevésbé valószínű, hogy megsérülsz, mert pontosabban fel tudod mérni, hogy mi az a súly,amit még elbírsz.
    * mert ha erősebb vagy kívűlről, erősebb vagy belülről is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      Főleg ez az utolsó utolsó két pont, az okosabb hozzáállás meg a belső erő az, ami méltatlanul kap mindig kevesebb figyelmet. Jó, hogy szóba hoztad!

      Delete
  9. Miért maradjak gyenge, ha lehetek erős is? :)

    ReplyDelete
  10. Mert a mozgás Játék! Az önfeledt játékhoz erő kell. Ha erős vagy újra gyereknek érezheted magad... És ki ne akarna újra gyerek lenni?

    ReplyDelete
  11. Mert a kislányom nyugodtan mondhatja a többi gyereknek, hogy az "én apukám az erősebb" :D
    Emelett ha erősebb vagy, MINDEN könnyebb!

    ReplyDelete