Sunday, September 07, 2008

Csavar

Az oktatásban az a legjobb, hogy annyit lehet belőle tanulni.
Púpos egy nép vagyunk. Legalább 80%-a azoknak, akiket eddig mértem (szűrtem), alacsony pontszámot ért el a váll-mobilitásban. Ami, mint már tudjuk, egyáltalán nem feltétlenül "váll-probléma". Azt tapasztaltam, hogy a Naked Warriorban leírt csavar-elv sok esetben gyorsan rávezeti a delikvenst, hogy hogyan tegye helyére a vállát-lapockáját, ami a rossz tartáson is segít.
Aztán hétvégén csináltam a Brett-féle RKC-programot. Mindhárom napon 2 kör, swingek 20-asával, snatch 10/10-esével, minden más 5/5-ösével. A két kör közt meg RKC snatch teszt (30/30 @12kg). Azt tudtam, hogy a swinggel meg a guggolással nem lesz gond, de a nyomós naptól paráztam eléggé, féltettem a vállam.
Az első set ennek megfelelő is volt. Aztán egyszer csak eszembejutott a saját szentbeszédem, és tényleg minden clean-nél odafigyeltem, hogy a helyére tegyem azt a vállat. Elgondolkodtam a clean-en, a "loaded" (feszített) clean-en is. És eszembe jutott, amit a DD fórumon tanácsoltak egy videómmal kapcsolatban, hogy szűkebbre kellene vennem az állásomat. (Az állás... A kapcsolat a talajjal, ahonnan az erő származik...) Kipróbáltam, de nagyon 'egészségtelennek' tűnt. A csavar még mindig ott járt a fejemben, úgyhogy úgy döntöttem, kipróbálom lábbal is. Behúzni a csípőízületbe. Lenyomni a sarkat, és úgy tenni, mintha a lábfejet kifelé csavarnám, anélkül, hogy valóban megmozdulna. És hirtelen minden stabil volt, minden feszes, mint még sose. Semmi elszivárgás.
Néha baromi sokba tart, hogy tényleg tudd, amit valójában már rég tudsz, lol.
Az instruktori után ROP-time :)

2 comments:

  1. Sokan vagyunk így:) Gabi, hétvégén?
    Dani

    ReplyDelete
  2. Hahh, hétvége le van vajazva, mi darwin-pozitívak tartsunk össze és váltsuk a világot, már több, mint időszerű, ugyebár :)

    ReplyDelete