Sunday, January 13, 2008

Nyuszi ül a fűben

Na jó, ezt magam sem gondoltam komolyan :D Mármint a "nyuszit".

Viszont gyönyörűen süt ma a nap, szélcsend és tuti tizenvalahány fok, tiszta tavasz, úgyhogy egyszálpólós kertiparti.

Workout #3
5/5 Clean and Front Squat
20 Swing
5/5 Clean and Front Squat
5/5 Clean and Press
5/5 Clean and Front Squat
5/5 Get-up
5/5 Clean and Front Squat
5/5 Snatch
5/5 Clean and Front Squat

Tegnaphoz hasonlóan 3 kör, minden gyakorlat után szükség szerint szünet, a körök között sem igazán hosszabb, és megint kb. 1 óra alatt végeztem.

A guggolás pöpecül ment. De tényleg. Különösebben el sem fáradtam (volna, ha a TGU nem lett volna, de erre még visszatérek).
Mondjuk hozzá kell tenni, hogy kint ugye bakancs játszik, aminek a sarka azért nem teljesen lapos. Nem több egy centinél, de bizonyos helyzetekben ez akár döntő is lehet.
Emlékszem például, hogy amikor a pistolt gyakoroltam, néhány hétig fennállt az a fura helyzet, hogy csak és kizárólag a bakancsban ment, a made-in-china chuck-taylor's-utánzatban vagy mezítláb az istennek se.
Találtam viszont egy apró trükköt, ami szinte azonnal áthidalta a féloldalas terhelés okozta bizonytalanságot: igaz, hogy csak az egyik kezemben van súly, de a clean során szimmetrikusan a másik kezemet is rack-pozícióba emelem, és végig ott is tartom, mintha abban is lenne.

Viszont a TGU... hát az volt mindegyik körben az egyetlen, amin alig vártam, hogy túllegyek... Az első hárommal semmi gond, a negyedik egyszercsak rendesen nehéz lett, az utolsó előtt meg nemcsak hogy szusszannom kellett egyet a földön, de meg is kellett a másik kezemmel támasztani a golyót közben. Alattomos egy kitétel az a bizonyos "egy kézcserével", az fix, és nem csak az RKC snatch tesztben...

Úgyhogy most erősen gondolkozom azon, hogy megtoldom ezt a háromnapos sémát még egy negyedikkel, aminek a TGU lesz a súlypontja: valami ilyesmi hogy 5 tgu ballal, aztán 20 swing, 5 tgu jobbal, 5/5 nyomás, 5 tgu ballal, 5/5 guggolás, 5 tgu jobbal, 5/5 snatch, 5 tgu ballal (úgyis az a gyengébbik kezem).
Vagy az is lehet, hogy mindennap csinálok néhányszor 5/5-öt, kicsit olyan gtg-rendszerben, és majd fokozatosan növelem az ismétlésszámot.

A háromnapos programról összességében viszont azt gondolom, hogy ez a séma nemcsak RKC-jelölteknek, de bárki másnak is nagyon hasznos lehet (esetleg csökkentett kör- és ismétlésszámmal, hosszabb pihenőkkel, nem minden héten, vagy a létráihoz használtnál kisebb súllyal). Nem nehéz, mégis koncentrált. Segít megtalálni azt a bizonyos groove-ot. Azt hiszem, a clean-em pl. ebben a 3 napban többet javult, stabilizálódott és finomodott, mint az elmúlt 3 hónapban összesen.

4 comments:

  1. Nekem ugyanez a helyzet, Bakancsban akár 5 pisztoly de mezitláb dőlök mint a word trade center.

    ReplyDelete
  2. Engem az segített át ezen, hogy külön gyakoroltam csak az alsó pozíció izometrikus megtartását. Előbb ajtókeretben, aztán előrenyújtott ellensúllyal, aztán a kinyújtott láb ujjaiba kapaszkodva, majd anélkül.
    Amint azt meg tudtam tartani pár másodpercnél hosszabb ideig, nem volt gond se a leereszkedés, se a felállás.

    ReplyDelete
  3. Én még küzdök a pistollal.Egy-kettő sikerül, de sajnos eleve sokkal szélesebb a csípőm, mint kellene, és emiatt az egylábon állás is nehezen megy.Nektek grat!
    Dani

    ReplyDelete
  4. Dani,
    excuses, mi? ;)))

    az enyémnél kétlem, hogy szélesebb lenne :p

    ReplyDelete