Tuesday, March 15, 2011

Csak gondoltam, szólok

hogy még a maradék kedvemből se sok maradt a blogoláshoz, szóval frissítés egyelőre nem várható.

Tervbe vettem, hogy megújítom a honlapomat, és ennek kapcsán, eredetileg csak kíváncsiságból, megnéztem, kik és hol jelentettek meg a weben a hozzájárulásom, idézőjelek használata és korrekt (vagy bármilyen) szerző- vagy forrás-megjelölés nélkül tartalmakat a honlapomról.

Nyilván tudjátok, hogy erre vannak már speciálisan e célra kifejlesztett "plágium-detektorok".

Elszomorítóan sok helyen találtam akár 200+ szavas, egy az egyben átemelt részeket. (Néha vettek annyi fáradságot, hogy megváltoztassanak néhány kötőszót.) És nem ám hírportálokon vagy hasonló helyeken - az újságírók többnyire ismerik a szabályokat, és tartják is magukat azokhoz.

Szerintem elég sok információt megosztottam már szabadon és szívesen (csak hogy a legutóbbi példát említsem, ott volt nemrég az ingyenes RKC program dizájn szeminárium) ahhoz, hogy hihető legyen, ha azt mondom, nem azzal van a gondom, hogy felhasználják, amiket írok. Hanem hogy így.

"Az itt megjelentetett tartalmat szerzői jog védi, felhasználása kizárólag nem kereskedelmi célokra, változatlan formában és a forrás (szerző) megjelölésével lehetséges."

Creative Commons License

Mindenütt ott van, itt jobboldalt, a honlapomon meg alul. Vajon melyik betű nem világos belőle?

1 comment:

  1. hö...hö???
    most,hogy a judosgyerekeket szűrtük, ésszerűnek láttam az FMS kapcsán elküldeni a honlapod linkjét cakkumpakk, a többi sok jó kis okosság miatt, hadd olvassák,gondolkodjanak..és nem fájt ...
    de Magyarországon a szellemi alkotások joga-dolog az kb. az a kategória, mint mikor a lichteinsteini hercegségbe vagy bejelentve adózni sajnos :-(((((((

    ReplyDelete