Saturday, November 27, 2010

LENGESSÜNK csak ész nélkül...

ÁÁÁÁÁÁ... Pedig azt hittem, már immunis vagyok a kóklerekre, erre meg kiderül, hogy mégse... Vagy csak a kravmagázósdi fokozza az agresszivitásomat, nem tudom, de egész héten azt járt a fejemben, hogy' kéne levadászni egyiket-másikat valami vascsővel :D

Újabban ugyanis egyre gyakrabban fordul elő, hogy az öltözőkben az én tanítványaimat oltogatják egyes okleveles személyi edzők tanítványai, miszerint a kettlebell, az szar, meg veszélyes, meg különben is, "ott" mekkora súlyok vannak, úristen - mert hát nekik is megmutatták korábban már emlegetett okleveles személyi edzők az általunk érthetetlen módon swingnek, lendítésnek nevezett, egyébként azonban tajcsi-sebességgel végrehajtott, görbehátas félguggolásból induló és aláhidalással egybekötött, rogyott-térdes, nyújtott-karos előre (meg fej fölé) emelésben végződő mozdulatsort, és ők pedig ezt 8 (lányok) meg 12 (fiúk) kilóval csinálták, és mégis 3 napig fájt utána a hátuk, a térdük meg mindenük...

Na nem mintha az "enyémeket" nagyon félteni kellene, de azért mégis, valahol csak dühít.

A szeptemberben indult kezdő csoportomban az összes lány gond nélkül tudott 24-essel swingelni a 2. hónap végén. Sőt, Marcsi és Gabi (egyik sincs 60 kiló, még mielőtt felmerülne a kérdés) augusztus végén kezdtek hozzám járni, és a héten swingeltek már 40-essel meg 48-assal is. 10-eket. És nincs semmi bajuk. Érthetetlen, mi?

Meg most olvastam egy cikket Kenneth Jay kutatási eredményeiről (randomized controlled trial), egy 8 hetes, heti 3, 5-10 perc bemelegítésből és 10-15 perc kettlebell swingből álló edzésprogram hatásáról az alsóháti, nyaki és váll-fájdalmakra.

"At the end of the eight-week intervention period, the training group had decreased pain sensation in the low-back and neck/shoulder region by approximately 57% and 46%, respectively." (Abstract itt, akinek kell az egész cikk, visítson :D)

Azaz nemhogy tönkretette volna őket, de a meglevő fájdalmakat is csökkentette, nem is kis mértékben. Mily meglepő.

Na mindegy, végülis igaza van Péternek, ezek hiénák (ő ennél azért finomabban fogalmazott a konferencián, de ez itt az én blogom és az én mérgem, hö! :D). Megpróbálnak felugrani az összes divathullámra, és még mielőtt kiderülne, hogy kutyaütők hozzá, már nyergelnek is át a következőre. Megvolt már a fitball, a bosu, közben befutott a TRX is, ugye, hátha hamar találnak újabb játékot... Itt lenne mindjárt a shakeweight, ha szabadna a figyelmükbe ajánlanom... ;)

13 comments:

  1. Sanyi gyerek, akinek mindenről az jut...November 27, 2010 at 7:45 PM

    Erre a sakevalamire azonnal beíratom Bettit ha lesz a környékünkön, mert nagyon hasznosnak tűnik számomra... :)

    ReplyDelete
  2. Betti, aki lassan nem nagyon bírja a koktélkeverést... :-DNovember 28, 2010 at 9:07 AM

    Gabi te csak ne ajánlgass semmit, mert Sanyi azonnal ugrik rá :-D Én meg a rehabon kötök ki... :D :D

    ReplyDelete
  3. Kedves Gabi!

    Hülyék miatt nem érdemes idegeskedni :-))
    Aki meg aztmondja ,hogy a kettlebell az szar az menjen el egy kezdő edzésre,bár az ilyeneket nem fogja tudni senki odacitálni .

    ReplyDelete
  4. azért azt a feelinget,mikor pl.belelátsz egy TRX-kettlebell nem RKC által tartott edzésébe, Viktor, azt én a büntetésvégrehajtásban alkalmaznám psziho-büntetésként.
    Igazad van amúgy, üjék miatt nem kellene idegeskedni,csak az a baj,hogy nagyon alacsony az a bizonyos kerítés :-)

    teljesen egyenmorgok Veled Gabi.

    ReplyDelete
  5. Meg az a baj, hogy az egyszeri júzer nem tudja - mert honnan a rákból tudná -, hogy mi az, amit és ahogy meg kellene neki tanítani, hogy néz ki a helyes végrehajtás, meg úgy egyáltalán.

    Az egyszeri júzer nemigen fogja tudni megkülönböztetni a kóklert a hiteles, vizsgázott szakembertől. Én is tudom, hogy a honlap erre való, viszont ez csak azoknak jut eszébe, akiknek szorult némi tekervény a fejébe, és sajnos a legtöbb edzőterem környékén nem az ilyenek hemzsegnek.

    És akkor még mindig nem az egyszerű júzert hibáztatom, hanem a kóklert, mert az kifejezetten egy rosszhiszemű, lelkiismeretlen gazember.

    És akkor tátátmmm, az alulinformált lusta júzer találkozik a kókler gazfickóval, és kész a katasztrófa.

    ReplyDelete
  6. Engem ez a shakewight használat bizonyos parázna mozdulatokra emlékeztet. Nem véletlen szerintem, hogy Sanyi ennyire küldené oda Bettit :-) És van egy sejtésem, hogy milyen tevékenység közben ugrott be ez a remek gondolat erről az eszközről :-)

    ReplyDelete
  7. Sanyi gyerek, akinek mindenről az jut...December 6, 2010 at 8:30 PM

    Ja, együtt megyünk Bettivel... :)

    ReplyDelete
  8. Szerintem az a shakeweight forma 1 versenyzőknek lett kifejlesztve ,hogy több tucat körön át tartó kormány szorongatás után legyen erejük még rázni a pezsgőt :D:D:D

    ReplyDelete
  9. "augusztus végén kezdtek hozzám járni, és a héten swingeltek már 40-essel meg 48-assal is. 10-eket"

    1 v. 2 kezes swing volt?

    ReplyDelete
  10. :D:D Én is imádom ezekt az embereket és csodálkoznak mitől rokkannak le pár év múlva. Borzalmas, az ilyeneknek nem lehet valami jó életük ha mindig keresnek valamit és sosem tartanak ki 1 valami mellett ráadásul a jót még fikázzák is!

    ReplyDelete
  11. Na most látszik micsoda guszta karod lett Gabi!
    http://www.szoboszloihirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=686:ismerik-a-kettlebellt-nem-bemutatjuk&catid=42:sporthirek&Itemid=72

    ReplyDelete
  12. Hát, kedveseim,

    sékvéjt ügyben a South Park alkotóinál is felmerültek az említett gondolatok, mily meglepő ( linkelni nem is merem, de a gugli a barátunk) :D

    Továbbá szavazzuk meg, hogy Bettit elküldjük sékvéjt instruktorira, és én szívesen biztosítok neki helyet nálam a teremben, szemináriumok tartására :)

    Kókler-ügyben annyit tudok hozzáfűzni, hogy azok se mindig lelkiismeretlen gazemberek. Van, aki simán csak ugyanolyan tudatlan, mint az egyszeri júzer, vagy még inkább. Pláne ha valami átlagos, minőségmentes oktatást kapott, és abból indul ki. Azt mondjuk nem tudom, hogy ez jó vagy rossz hír, de mindegy is, mert a tényálláson sajnos nem változtat...

    Anikónak meg köszönöm a linket, a fotók tulképp tekinthetők hivatalos "utána" dokumentációnak :)

    Ja, a csajok meg természetesen egylábon, félszemmel swingeltek, és a fülüket is befogták hozzá... :))

    ReplyDelete
  13. Update:

    Ránéztem a Facebook-ra, és mi az első post a hírfolyamban? David Whitley idézi Mark Twaint: ‎"All you need is ignorance and confidence and the success is sure."
    Azaz, szabad fordításban, a tudatlanság és az önbizalom kombinációja a biztos siker kulcsa :D

    ReplyDelete