Friday, October 02, 2009

Kettlebell Woodstock

Valami olyasmi volt minden idők első HKC-je, Pavellel, Johnnal, az összes Masterrel és egy híján (Sara sajnos nem tudott ott lenni) az összes Seniorral. Nagyon jó volt újra látni őket, meg persze a többi kedves ismerőst, pl. Andreat (Chang), Ricardot, Fawn-t, Tracyt, ill. személyesen is találkozni olyanokkal, mint Adam Glass, Dustin Rippetoe vagy Brad Nelson.
Apropó Brad... Hát... Az egy olyan aranyos, jófej fickó... Nem is hinné az ember, hogy olyan válogatott gonoszságok nőnek a szemétdombján, mint pl. a Sissy Test... :) (Ha valaki még nem ismeri: 25 swing, 1 burpee, 24 swing, 2 burpee, 23 swing, 3 burpee, és így tovább, egészen 1 swing és 25 burpee-ig - időre.) Megcsináltam múlt kedden (Dani, hallooood?!? :D), beletelt vagy 40 percbe és sokkal horrorosabb volt, mint 50min alatt 1000 swing a 24-essel vagy 80 kör VO2Max 8-asával a 16-ossal, vagy bármi más agyrém, amit eddig volt szerencsém elkövetni. (Mondjuk sejtettem én ezt, különben miért halogattam volna ezt a dolgot több mint egy évig? Hehe.)
Még David Whitleyt is sikerült elcsípnem, hogy helyrepofozzuk valamelyest a windmillt meg a bent presst, és így már azért jóval pozitívabban nézek a L2 elé.

De vissza magához az HKC-hez.

Dióhéjban: A három legalapvetőbb gyakorlat volt porondon, a goblet guggolás, a (régi, lábcserés) török meg az alap swing. Volt technikai és tanítási vizsga is. Hiányoltam viszont a workoutokat. Bár a kézikönyv programtervezéses fejezete nagyon ott van, edzésügyekben, szerintem, jobban hiszem, ha érzem, mint ha látom, vagy mi :) Ja, és volt beugró is, húzódzkodás ill. megtartás felső pozícióban (én továbbra is jobban örülnék, ha valami kettlebelles dolog lenne, csak hogy biztos legyen, hogy a népek legalább valamennyit gyakorolnak, mielőtt eljönnek).
Andrea Du Cane-nek asszisztáltam, ami (megint) nagy élmény volt, tanulságos is, meg hát nem is voltunk szomorúak, na :) Nagyon klassz, lelkes és elkötelezett team-ünk volt, öröm volt dolgozni velük. Ami az eredményeket illeti, nem tudom biztosan, de azt hiszem, körülbelül olyan volt a bukási arány, mint egy átlagos RKC-n. Az HKC fizikai igénybevétel szempontjából meg sem közelít még egy fél napot se egy RKC hétvégéből, az igaz, de itt arra fókuszáltunk, hogy a résztvevőket megtanítsuk _biztonságosan_ bellezni, és ezt nagyon szigorúan vettük, amikor átengedtünk vagy megbuktattunk valakit.

Egy valami mindenesetre biztos: ez nagyot fog szólni! Elképesztő volt látni, mennyire minden szempontból különböző emberek gyűltek össze: volt 10 éves srác (Jó, ő Jeff O'Connor fia volt, de akkoris), meg voltak jóval 60 felett is, mindenféle erőnléti szinttel és edzéstapasztalattal. A hardstyle módszer és az RKC alapelvek így sokkal szélesebb körben elterjedhetnek majd. Sok résztvevő mondta, hogy eddig álmodni sem mert volna az RKC-ról, de az HKC-ben lehetőséget látott arra, hogy kicsiben kezdje - és a végén a legtöbben már alig várták, hogy többet tanulhassanak és egy éven belül nekivágjanak az RKC-nek. Ők jobban fel lesznek készülve, és nemcsak ebben a három gyakorlatban, hanem mert legkésőbb most rá kellett jönniük, hogy a helyes technikát megtanulni (és megtanítani!) egyáltalán nem is olyan könnyű, mint ahogy eddig esetleg hitték, és valószínűleg keresnek majd egy RKC-t, aki segít nekik a felkészülésben.
A másik meg, hogy ugye most divat lett a kettlebell és van egy csomó személyi edző, aki úgy érzi, ezt a hullámot neki is meg kell lovagolnia, és kettlebellt tanít, anélkül hogy képesítése és akárcsak halványlila dunsztja lenne arról, hogy mi a francot csinál, youtube-ról lelesve meg ilyes, és mennyire veszélyes is tud az lenni a vendégeire nézve. Ők persze sosem fogják magukat annyira odatenni, hogy megcsinálják az RKC-t, de már azzal is el lehetne kerülni egy csomó bajt, ha legalább a legalapvetőbb minimumot megkapnák egy HKC-n.

Ami meg az edzést illeti a héten:
Nem sok minden. Fáradt vagyok még mindig.
Kedden örültem, hogy élek (hétfőn este értem haza). Némi Z csak.
Szerdán volt egy csomó súly nélküli meg kis súlyos (alsó meg felső) windmill, "pórázos" bent press, aztán meg
5/5 military press @12kg
5/5 side press @12kg
5/5 bent press @12kg
5 kör.
Még lett is egy kis izomlázam ott, ahol kell (lats), király.
Csütörtökön gyakorolgattam a hang (függésből indított) clean-t meg a dead (földtől indított) clean-t 16-ossal meg 24-essel, aztán meg a FTL nyomás variációit próbálgattam 2 12-essel (a dupla fej fölötti verzió tényleg durva!). Vidám dolog.
Ma meg egész nap az alváson járt az eszem, ezért csak némi súly nélküli részleges törököt csináltam (üléstől féltérdig, HKC-módra - ez így önálló gyakorlatnak is tök jó a háti gerincre és csípőre nézve) meg deadlift volt még 2 32-essel azt' annyi.

7 comments:

 1. Sanyi, a tudálékos gyerekOctober 3, 2009 at 7:34 AM

  Szia Gabi!

  Az a "burpee" sima négyütemben fekvőtámaszba ugrás álló helyzetből a végén felugrással és tapssal?

  (guggolás - ugrás fekvőtámasz helyzetbe
  vissza guggolásba -
  felugrás, taps a fej felett)

  Legalábbis így rémlik az iskolai tornaórákról.
  Tehát karhajlítás nincs benne?

  ReplyDelete
 2. Szia Gabi!
  Ezt a Sissy Test-et bár ne írtad volna! Egyszerűbb volt az élet, amíg nem tudtam, hogy van ilyen :) Nyilván ki kell próbálni, és nyilván sissy-pozitívnak fogok bizonyulni, a fene egye meg :)

  Az FTL nyomás micsoda vajon?

  ReplyDelete
 3. Sanyi,

  az alapváltozat a guggolás - hátraugrás - vissza guggolásba - felállás, azaz nincs karhajlítás, nincs felugrás. Aztán ezt lehet "peppelni" felfele igény szerint, karhajlítás, felugrás, mindkettő, meg súlyt is lehet hozzáadni akár (a fülén támaszkodsz és felhúzás/clean/clean+nyomás).

  Judit,

  nincs időkorlát, csak akkor leszel sissy-pozitív, ha feladod... :)

  Az FTL (Follow The Leader) press Dave Whitley találmánya (asszem), váltakozó clean and press két súllyal. Azaz amíg az egyikkel C+P, addig a másikat tartod... Vagy a felhúzás alján (lóg a kezedben), vagy rack-ben, vagy a fejed fölött. De ehhez a hang clean-nek menni kell jól előbb, a fej fölötti verzióhoz meg már komoly T-spine meg váll-mobilitás ill. váll-stabilitás is szükségeltetik.

  ReplyDelete
 4. Sanyi, a négyütemű gyerekOctober 5, 2009 at 8:05 PM

  Hehe, mindenki a maga szintjén érdeklődik... :)

  ReplyDelete
 5. Sissy-teszt, lassan másfél éve halogatom a megismétlését. Első alkalommal swing 24-essel, plusz burpee fekvőtámasszal 1h 20min lett. Elvéreztem a fekvőkön. :) Innen nézve, Gabi, a 40 perced király eredmény! Gratulálok! Egyben nagyon az ismétlésre ösztökél engem, de ez már az én problémám. :)

  ReplyDelete
 6. Burpee-ben felugrás is van nálam alapból, az összes csoportom örömére. :)

  ReplyDelete
 7. Hallom Gabi, és hát le a kalappal :) Hogy állsz az MBF-el?:DDD Én off-seasonban vagyok, csak GTG-zek a pistollal és military pressel, ehhez heti két UV(utcai vegyes) küzdősport technikai edzés és egyszer megküldök valami érdekeset(Brett Jones RKC felkészítő, MBF, csak snatch, ilyes).De vajon mikor jössz végre fel kis fővárusnkba és szabadítasz fel egy délutánt a régi barátoknak?

  Dani

  ReplyDelete